Exposició dels alumnes de 4t d’ESO en el dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

«Qui oblida la seva història està condemnat a repetir-la» explicava el filòsof Jorge Santayana. I precisament el record de l’Holocaust és una de les raons per a marcar un dia al calendari dedicat a les seves víctimes. Exactament, segons la resolució 60/7 de l’Organització de Nacions Unides (ONU), el 27 de gener de cada any es commemora el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust.

La data es deu a l’alliberament per part de l’exèrcit soviètic el 1945 del major camp de concentració d’extermini nazi que va existir, el situat a Auschwithz-Birkenau, a Polònia. Des de la seva obertura en aquest centre custodiat per la SS alemanya, van morir assassinats entre 1,5 i 2,5 milions de persones des que va obrir al maig de 1940.

Al centre, situat a uns 40 quilòmetres de Cracòvia, van arribar durant anys no només jueus, sinó també presoners de guerra, els quals eren obligats a treballar per al règim de Hitler. De fet a la porta d’entrada la inscripció principal resa «Arbeit macht frei», és a dir, «el treball fa lliure».
L’any 1979 el lloc que va ser la tomba de molts innocents va ser declarat Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i, com va explicar el propi Secretari General de les Nacions Unides, Kofi Annan, en nomenar el Dia Internacional, es tracta d ‘ «un important recordatori dels ensenyaments universals de l’Holocaust, atrocitat sense igual que no podem simplement relegar al passat i oblidar «.